Isu PTPTN USIM, cacian dan makian bukan penyelesaian.


Isu penarikan wang PTPTN dari akaun pelajar tanpa pengetahuan mereka ternyata mencetuskan kemarahan pelajar-pelajar Universiti Sains Islam Malaysia(USIM). Berikut merupakan temubual wartawan PEMBINA bersama saudara Asyraf Amran, pelajar tahun 2, Fakulti Pengajian Bahasa Utama yang juga merupakan ahli PEMBINA.

 

 

1. Isu PTPTN sedang hangat diperkatakan terutama di laman-laman sosial seperti facebook. Bagaimanakah isu ini boleh timbul?

Isu ini berlaku apabila duit ptptn meraka ditolak secara langsung tanpa notis atau pemberitahuan untuk tujuan yuran pengajian.

2. Apakah respon mahasiswa-mahasiswa USIM terhadap isu ini?

Mereka amat tidak berpuas hati. Pelbagai cara dilakukan oleh pelajar-pelajar supaya suara mereka didengari.

3. Adakah perkara ini menjadi satu penganiaan kepada mahasiswa-mahasiswa USIM?

Ya, kerana sepatutnya pihak mereka(bendahari USIM) perlu memaklumkan atau pun membuat penjanjian bertulis. Ia umpama mengambil hak orang tanpa memberitahu walaupun tujuannya untuk melunaskan yuran pengajian.

 4. Ada mana-mana pihak yang berusaha menjernihkan keadaan?

Maksud anda, bagi menjernihkan keadaan yang boleh disifatkan tegang sekarang ini?

Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) USIM telah berusaha sedaya upaya bagi mengatasi masalah ini. Mereka telah  membuat tuntutan kepada pihak bendahari dan tuntutan tersebut akan ditepati. Pihak bendahari akan memulangkan wang pelajar selewat-lewatnya 10hb Mac ini secara berperingkat. Susulan itu, pihak bendahari akan membuat satu perjumpaan bersama pelajar-pelajar bagi menjelaskan perkara ini.

 5. Apa pandangan saudara berkenaan isu ini?

Pandangan saya, tidak wajar duit tersebut diambil tanpa keizinan pelajar kerana kita tidak mengetahui kesempitan kewangan dikalangan mereka. Berkenaan pelajar pula, sebagai seorang mahasiswa yang berlatar belakangkan agama, tidak wajar melabelkan pihak tertentu dengan cacian dan panggilan yang tidak beradab. Akhlak kita sebagai pelajar muslim adalah amat perlu dititikberatkan.

6. Apakah nasihat saudara kepada kedua-dua pihak?

Mahasiswa perlu bersikap rasional dengan menggunakan medium yang ada semaksima mugkin.Tidak perlu mengeluarkan statement yang berbentuk cacian serta fitnah terhadap USIM. Fakulti-fakulti dan jabatan-jabatan lain tidak terlibat dalam perkara ini. Ia telah menyebabkan segelintir pensyarah dan staf USIM tersinggung dengan sikap pelajar.Pelajar-pelajar juga dinasihatkan agar membelanjakan wang dengan cermat dan tidak boros.

Di pihak USIM, mereka perlu lebih efisien dan jujur serta amanah dalam menguruskan kewangan pelajar supaya perkara seperti ini tidak berulang kembali.

Advertisements

Posted on 10 March 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: