Gerakan Feminisme Ditaja Barat, Tuntut Kebebasan Terhadap Homoseksual


Image

BANGI, 21 Mei – “Meneliti ideologi feminisme, ia merupakan kepercayaan yang bersumberkan dari Barat tentang kesamarataan gender dalam aspek sosial, ekonomi mahupun politik, dan gerakan ini muncul dari hakikat masyarakat Barat yang dahulunya memandang rendah terhadap kaum wanita.”

Jelas Prof Madya Dr. Rafidah Hanim Mokhtar, ahli Jawatankuasa Pusat Wanita ISMA di dalam Usrah Umum, bertempat di Fakulti Sains Sosial, UKM.

“Kronologi pembebasan wanita bermula daripada Revolusi Perancis pada tahun 1789 apabila Declaration of the Right of Man & Citizen yang sekular gagal memberikan status yang sah kepada wanita. Akibat ketidakpuasan hati dari isi kandungan bible yang menghina wanita, Elizabeth Cady menerbitkan buku The Women Bible.

Demikian kata Dr. Rafidah tentang isu feminisme. Beliau yang merupakan pensyarah dalam bidang Fisiologi, UIAM tampil memberi pencerahan kepada hadirin yang hadir. Beliau turut membandingkan isi yang terkandung di dalam kitab Bible dan juga Al-Quran.

Menurut beliau, pada tahun 1970-an, gerakan feminisme seterusnya mengembangkan konsep kesetaraan gender yang dipengaruhi oleh sosial, budaya, agama dan hukum. Gerakan Feminisme Lesbian yang bertapak ini juga dinamakan gelombang kedua feminisme.

“Perjuangan LGBT mendapat tempat setelah berlaku sejarah penyeksaan ke atas kaum yang terlibat dalam amalan homoseksual. Sejarah ini menimbulkan rasa simpati dan seterusnya Barat menuntut kebebasan tanpa had terhadap wanita dan homoseksual.”, tambah beliau.

“Persoalannya, adakah Islam mempunyai masalah di mana mereka tidak mendapat hak yang sepatutnya? Islam tidak pernah dipersalahkan seperti Kristian kerana Islam tidak pernah ada rekod bertindak kejam di atas beberapa orang atas kekuasaan yang ada sepertimana golongan gereja yang berkuasa menindas rakyatnya.”

Beliau berkata lagi, gerakan sebegini ditaja oleh Barat bagi mengembangkan kajian dan fahaman tersebut dalam masyarakat sepertimana yang dilakukan Amerika Syarikat kepada Indonesia dalam sebuah program Indonesian Pesantren Development Program. Di Malaysia, gerakan feminisme oleh Sisters in Islam (SIS) antara yang mendapat dana dari Barat untuk mempromosi ideologi feminisme.

“Apabila ditaja, tidakkah mereka terikat dan terpengaruh dengan ajaran yang diberi?

“Bagi Feminis Muslim, mereka tak akan dapat keuntungan kalau berjuang di luar kerangka Islam, tetapi perlu berjuang di dalam kerangka Islam”, jelas beliau apabila mendapati kebanyakan tokoh feminisme ini merupakan graduan pengajian Al-Quran dan hadis.

Hadirin turut didedahkan dengan Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW) yang merupakan platform perjuangan feminisme walaupun di rantau timur. Katanya lagi, sebagai orang Islam, kita perlu bersedia dengan agenda musuh.

Usrah umum yang merupakan siri terakhir untuk semester ini, bertambah menarik dengan kehadiran dua orang pelajar Jepun yang berminat untuk mengetahui isu feminisme dan ajaran Islam sebenar.

Program ini dihentikan seketika bagi memberi laluan kepada mahasiswa UKM memberi fokus pada peperiksaan akhir semester yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Sumber:http://www.pembinaukm.com/

 

Maisarah Shahrain,
Wartawan PEMBINA UKM

Advertisements

Posted on 26 May 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: